A Wikipédiából, a szabad lexikonból.
vanília (
Vanilia planifolia)
A vanília egy fűszernövény, melynek Latin neve: Vanilia planifolia A. Népies neve: kerti vanília, vanillin.
Eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták. Az orchideák családjába tartozó, más növényekre felkúszó növény. Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd.
A fűszer (Vanillae fructus) 20-25 cm hosszú és 8 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta.
Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz.
Felhasználható:
Sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.
Figyelem! A vaníliával készült ételeket hosszú ideig tárolni nem szabad, mert rendkívül kedvező talajt szolgáltatnak a veszedelmes paratífusz bacilusok elszaporodásához.