A MÉZ |
2001.04.04 10:39:22 |
Van virágméz, erdei méz, lépes méz, van csurgatott és pergetett. De a "gyártási technológia" mindegyiknél ugyanaz: a méhek begyűjtik az édes nektárt, elraktározzák, mígnem cukor vegyületé válik. Vannak, akiknek kedvenc csemegéjük a lépes méz; azt tömény állapotban egyenesen a kaptárból veszik ki, a méhek közül.
Tudni kell, hogy minden jó - tehát hamisítatlan méz - megikrásodik. A laikusok ezt gyakran hibának tartják, holott az így "fémjelzett" mézet csak időnként fel kell melegíteni /40-50 C fokra/, hogy ismét cseppfolyós legyen. Az időben, jól megérlelt méz soha- sem romlik meg. A virágmézek általában világosak, bár más-más árnyalata van az akácméznek, az almaméznek, a hársméznek, a lóheréből, a bogáncsból és még számtalan virágból nyert méznek. Az erdei mézek sötét árnyalatúak, az alapanyagot a tűlevelű fák, a tölgy, az útilapu és sok lombos fa adja a méheknek. A virágméz 36 százalékban tartalmaz szőlőcukrot /glükózt/ és 39,7 százalékban gyümölcscukrot (fruktózt), viszont az erdei méz hat különböző cukrot tartalmaz, és ezenkívül még hét bizonytalan eredetű cukorfélét.
A cukor közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül gyorsan felszívódik. Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű keményítő /glukogének/ formájában rakódik le és serkenti az ellen- mérgek termelését, amelyekkel a máj semlegesíti a szervezetbe került káros vagy mérgező anyagokat.
Minden élő szervezetnek elengedhetetlenül szüksége van az un. nyomelemekre és ásványi anyagokra. A mézben minden megvan, amire az embernek szüksége van!
Változatos mennyiségben sok vitamint is tartalmaz: a B vitaminok mindegyikét, elegendő K vitamint (vérzés elállító), valamivel kevesebb C vitamint, tovább olyan fontos anyagokat, mint amilyen pl. a PP faktor (értágító, javítja a szövetek oxigén- ellátását). Kalóriaérték, tápanyagok szempontjából a méz több mint 70, az ember számára fontos anyagot tartalmaz. Különösen fontos, hogy a gyerekek rendszere- sen fogyasszák a növekedést serkentő anyaga miatt is.
Rendkívül jótékony hatással van az ember szervezetére. A felnőtt ember számára a legmegfelelőbb napi adag 100, de legtöbb 200 g, arányosan elosztva: reggel 30-60 g, a nap folyamán 40-80 g, este 30-60 g, két órával étkezés előtt, három órával étkezés után. A gyerekek napi adagja körülbelül 30 g. Több nem ajánlatos, mert a szénhidrátok felhalmozásához vezetne, aminek káros következményei le- hetnek. Azt mindenki tudja, hogy megfázáskor, köhögéskor mézet kell a teába tenni. De az már kevésbé közismert, hogy éppen ilyen gyógyító hatással van számos más bajra: a felső légutak megbetegedéseire, a tüdő, a szív, a gyomor, a bél, a máj, a vese, az idegrendszer, a bőr megbetegedéseire és a legújabb tudományos és klinikai kutatások, tapasztalatok szerint a sugárártalomra is. Előfordulhat túl- érzékenység is a mézzel szemben, ilyenkor a mézet ételekbe, különböző élelmiszerekbe vegyítve kell fogyasztani. A mézet a kozmetikai ipar is felfedezte, sok készítményének - arcápoló szappanok, krémek, arctejek stb. - alapanyagához mézet is ad.
Szerkesztő: admin Forrás: Bátky Edit | |