Szerelemgolyók
Hozzávalók 1/2 kg szárított füge 20 dkg porcukor 1/2 narancs leve 1/2 narancs lereszelt héja 1 evőkanál rum
Elkészítés
A szárított fügét ledaráljuk és 20 dkg porcukorral, a narancslével, rummal és a narancs héjával jól összegyúrjuk. Diónyi gömböket formálunk belőle, porcukorral meghintjük, és mignonpapírba tesszük.
Szerelmeslevél |
Hozzávalók 25 dkg liszt 10 dkg vaj 8 dkg cukor 1 tojás sárgája annyi tejföl, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk
Elkészítés
A hozzávalókból összegyúrt tésztát 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután vékonyra kinyújtjuk, hosszúkás levélformára vágjuk. Vaníliakrémmel töltjük, melybe rumba áztatott, darált diót vagy mandulát és néhány tojásfehérje keményre vert habját keverjük. Levélboríték formára hajtjuk, és lassú tűznél a tepsibe helyezett sütőpapíron szép sárgára sütjük.
Édes Valentin |
Hozzávalók 40 dkg háztartási keksz 25 dkg vaj 10 dkg porcukor 1/2 dl tej 50 dkg gesztenye 1 dl rum 1 üveg meggy szilva vagy barack befőtt
Elkészítés
A megdarált kekszet összegyúrjuk a vaj felével, a porcukorral és a tejjel. Az így kapott kekszmasszát hideg vízzel kiöblített szív alakú tortaformába tesszük, peremet képezve körbe a szélén. A gesztenyemasszát a vaj másik felével és egy kis befőttlével és a rummal lágy krémmé keverjük, és a kekszmasszára kenjük. Végül a szilva, meggy vagy barackszemeket a gesztenyemasszába nyomkodjuk. 10-12 órára a hűtőbe tesszük és porcukorral vagy tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Valentin-napi mézeskalácsszív |
Hozzávalók A tésztához: 50 dkg liszt 1 csomag sütőpor 15 dkg méz 15 dkg barnacukor 3 dl tej só szerecsendió fahéj
A mázhoz: 2 kanál méz 15 dkg étcsokoládé 2 dl tejszín
Elkészítés
A lisztet, sütőport, cukrot összekeverjük. A tejet a mézzel feltesszük melegedni, míg a méz folyékonnyá nem válik, majd a sütőporos liszttel összedolgozva tésztát készítünk. Ezt a formába öntve sütőbe tesszük, és közepes lángon készre sütjük. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy elkészült-e, hogy egy tűt szúrunk a süteménybe. Ha már nem ragad rá tészta, akkor megsült. Egy kicsit hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából, és rácsra téve tovább hűtjük. A máz készítéséhez a tejszínt és a mézet felmelegítjük, majd lassan a csokoládéra csorgatjuk. Ezt állandó kevergetés mellett felolvasztjuk. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, ezután a szívekre önjük, ügyelve, hogy a tetejét egyenletesen befedje a máz, majd egy órát hagyjuk szilárdulni. Esetleg olvasztott fehér csokoládéval díszíthetjük. |