Mire jó a méz?
A mondás szerint "Egy kaptár még tíz orvost pótol", s ez a népi bölcsesség sem túloz. A mézben rengeteg hatóanyag van, sokoldalú, értékes táplálékunk, amitgyógyításra és kozmitkumként egyaránt alkalmazhatunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy csak akkor fejti ki sokoldalú hatását, ha rendszeresen fogyasztjuk.
A mézben megtalálható hatóanyagok, vitaminok:
- A mézben hatféle szerves sav található meg, amelyek segítik az emésztést, és növelik az étvágyat.
- A méz C-, B1- és B2-vitaminokat tartalmaz nagy mennyiségben.
- A méz kiváló fertőtlenítő, mert a méhek átalakító tevékenységéhez használt enzim baktériumölő hatású.
- A méz a fenti hatásnak köszönhetően eredményesen gyógyítja - folyékony állapotban - a horzsolt felületű, zúzódásos sebeket.
- A mézben található cukrok gyorsan és átalakkulás nélkül szívódnak fel, ezért hamar megszüntetik az izomfáradtságot.
- A méz nyugtató hatású, ezért lefekvés előtt célszerű elnyalogatni egy evőkanállal.
- A méz számos betegségre - így a meghűlés ellen is - hatásos szer baktériumölő hatása miatt.
- A mézet sok esetben kozmetikumként, különböző pakolások krémek alapanyagaként is használják, mert bársonyossá teszi a bőrt illetve hidratálja.
- A mézet folyékony állapotban használjuk, de halmazállapota olykor megkeményedik, mert besűrűsödik. Ilyenkor a mézes üveget célszerű forró vízbe állítani, s néhány perc elteltével visszaáll a folyékony halmazállapot anélkül, hogy a méz veszített volna értékeiből. |